Averbio probeert een link te maken tussen lokale consumenten en kleine bio-boeren. Zo kunnen kleine boeren (in ons land en andere landen) beter inkomen genereren, en kunnen consumenten voeding van een hogere kwaliteit makkelijker verkrijgen. De economie en het milieu hebben hier ook baat bij.

Averbio is zelf ook een kleine onderneming -- een bijberoep van mij. Ik ben Emily Adams, van oorsprong uit Amerika, nu wonende in Averbode (vandaar de naam van mijn bedrijf.) Waar mogelijk werk ik graag samen met andere kleine ondernemers met een passie voor bio (bijvoorbeeld traiteurs en restaurant eigenaren.) Maar voorlopig verkoop ik vooral direct aan consumenten, of bij mij thuis of op speciale markten.

Averbio thuiswinkel:
Galgenberg 7, 3271 Averbode.
0468/103800 of 013/294369


openingsuren: vanaf 25 januai, alleen op afspraak


Assortiment

Nieuw in het winkeltje: eetbaar hout! Ik werk nu samen met Pip Gilmore en haar bedrijf in Nederland, Groenetakken. Door haar krijg ik shiitake en oesterzwam kweekstammen, broed voor shiitake, grijze en gele oesterzwam, fluweelpootjes, pruikzwam, beukenzwam, bundelzwam, populier leemhoed, en strobroed voor grijzen en gele oesterzwamen. Spannend! Ik wil ze ook allemaal z.s.m. uitproberen! Dat is echt ecologisch: samen met mycelium werken, in je eigen tuin of op je eigen terras, om houtvezels om te toveren in lekkere en gezonde voedsel. Op dit moment zijn de kweekstammen uitverkocht maar ik verwacht een nieuwe voorraad op 8 februari.

Maar ik koop en verkoop niet alleen paddenstoelen -- ik heb andere lekkere en gezonde producten van andere mensen -- van bioboeren vanuit deze omgeving (inclusief de Biogenoten van de Demerstreek), en ook van kleinschalige bioboeren in Italië en Spanje. In ben in contact gekomen met deze laatste via een vriend, Simon Clissold, die kleinschalig importeur is (en zelf ook bioboer.)

Ik vind het belangrijk om de consument veel bio-alternatieven te kunnen bieden. Het vraagt soms extra tijd en inspanning om bio-producten op de boerderij te gaan halen (en vaak heb je ook een auto nodig.) Maar voor klanten die dat wel kunnen is het zeker leuk om de boer persoonlijk bezig te zien in zijn eigen omgeving, en het geeft ook een goed gevoel om te weten dat hij maximaal verdient aan zijn producten in zijn eigen winkel. Voor klanten die de vaak beperkte openingstijden van hoevewinkels onhandig vinden, is het fijn om lokale bioproducten in winkels te vinden. De boer verdient minder maar de kleine bio-ondernemer kan de steun ook gebruiken. Een webwinkel met een leveringsdienst biedt ook extra mogelijkheden.

Ik vind het dus erg jammer dat ik, wegens familie omstandigheden, nu al deze boeiende bijberoep moet afbouwen. Ergens in de zomer ben ik van plan om terug naar de V.S. te verhuizen samen met mijn man. Averbio gaat sluiten op 30 juni. De Italiaanse en Spaanse producten van Simon kunnen mensen steeds vinden bij hem in Wilsele (of in zijn toekomstige winkel in Leuven), maar vanaf nu zijn ze ook te krijgen via Karen Poel van MetamorpHose vzw in Diest. Super!

Totdat mijn voorraad op is, kunt u bij mij producten kopen (of bestellen en laten opsturen of afleveren op afspraak). Hier vind je instructies naar mijn thuiswinkel -- goed lezen als je op bezoek wil, omdat met de gps en adres alleen gaat het vaak fout...


Bestellingen mogen ook opgehaald worden bij de volgende bedrijven (waar ik afspraken heb gemaakt met de eigenaren): Cafe Libro in Westerlo, de Natuurwinkel in Scherpenheuvel, en den Boogerd in Zelem.

Ik wil mijn sponsors van harte bedanken dat ze me de mogelijkheid hebben gegeven om Averbio te starten. Ik leen nu geld van mijn vader om iedereen te kunnen terugbetalen in de komende maanden. Crowdfunding is super! Ik kan het zeker aanraden: als je een mooie droom hebt, en je wil eraan werken, maar je mis alleen de capitaal om te beginnen, zijn er zeker mensen in je leven die je steun kunnen en willen geven. Vraag het maar! (En in België kan ik je aanraden om rentevrije leningen aan te vragen, anders moet je veel papierwerk doen. Je vrienden lenen je geld omdat ze vrienden zijn niet om rente te verdienen, heb ik geleerd, en je kan ze altijd op andere manieren waarderen.)

Bedankt ook aan Wim Gelders voor de mooie foto's (hij heeft ze voor al de biogenoten genomen... super!)

En heel veel dank aan jullie, mijn klanten, voor je steun, ook namens de kleine bioboeren!

Ik nodig je uit om in te schrijven op mijn nieuwsbrief.
Zie ook mijn andere website, Inner Fire Works